Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Sfinţirea noii biserici „Sfântul Mucenic, Multpătimitorul Împărat Nicolae şi familia sa de martiri” din s. Pohrebea, r. Dubăsari

img_8350

Joi, 24 noiembrie, în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Mina, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în noua biserică cu hramul „Sfântul Mucenic, Multpătimitorul Împărat Nicolae şi familia sa de martiri” din s. Pohrebea, r. Dubăsari.

Serviciul divin, la care au participat alături de Înaltpreasfinţia Sa, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, Secretar mitropolitan, Prot. mitr. Teodor Pelin, Protopopul bisericilor din Criuleni şi Dubăsari şi un numeros sobor preoțesc, a început cu rânduiala de sfinţire a prestolului.

La eveniment au onorat cu prezenţa Dl Igor Dodon, Președintele ales al Republicii Moldova, Dl Grigore Policinschi, Președintele raionului Dubăsari şi Dl Alexei Gafeli, Primarul comunei Coșnița şi s. Pohrebea.

În timpul Vohodului Mic, părintele-paroh, iereul Dumitru Darmancev, a fost decorat de către Mitropolit cu dreptul de a purta camilafcă şi cruce de aur, totodată fiind avansat în treapta de Protoiereu, pentru munca depusă cu sârguinţă spre binele şi propăşirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La fel şi doi slujitori din cadul Protopopiatului de Criuleni şi Dubăsari au fost decoraţi:

  • Protoiereul Marin Potoroacă, parohul bisericii cu hramul Acoperământul Maicii Domnului din s. Doroţcaia, r. Dubăsari – Dreptul de a purta Mitră.
  • Preotul Rodion Tambur, parohul bisericii cu hramul Minunea Arh. Mihail din s. Pîrîta, r. Dubăsari – Dreptul de a purta Cruce de aur.

După Liturghie a urmat un Tedeum de mulţumire, iar mai târziu, Vlădica Vladimir a felicitat credincioşii din Pohrebea cu ocazia acestui eveniment de referinţă în istoria localităţii, exprimându-şi speranţa că și pe viitor, Biserica va fi locul unde oamenii se vor reuni în rugăciune, dar şi pentru a trăi cele mai importante momente din vieţile lor.

În apropiere de noua biserică ce a fost astăzi sfinţită, de mai mulţi ani zace în ruine biserica „Sf. Ierarh Alexei”.

La final, Întâistătătorul şi Prşedintele ales s-au întreţinut într-o discuţie, axându-se în special pe proiectul reabilitării acestei biserici-memorial, construită între anii 1910-1912, la solicitarea Ţarului rus Nicolae al II-lea Romanov, și care a avut de suferit de pe urmele celui de-al II Război Mondial din anul 1941-1945 şi tragicului conflict armat de pe Nistru din anul 1992. Actualmente, la 104 de ani de la înălţare, lăcaşul se află într-o stare avansată de degradare. Monumentul arhitectural este aproape distrus de vicisitudinile vremii şi există riscul iminent al distrugerii iremediabile.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Comentariile la articol