Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Tradiții străvechi de pe malul Nistrului

1

În a 8-a zi după sărbătoarea Duminicii Mari, în prima zi a postului «Sfinților Apostoli Petru și Pavel», conform unei vechi tradiții înstărită pe malul străbunului Nistru, crestinii scot de prin case ierburile și frunzariile așternute în ajunul Cinzecimii.

Toate ierburile și frunzariile sunt duse la un izvor sau fântână din preajmă, unde sunt stropite cu agheasmă, urmând a fi date pe apa Nistrului. Preventiv, în fiecare an, sătenii își curăță fântâna, repară și vopsesc Troițele aderente, burlanul, scaunele, dezinfectează apa, reamenajează estetic întregul ansamblu al fântânii.

Ostenelele creștinilor sunt încununate de venirea preotului și slujitorilor bisericești la fiecare fântână în particular, unde se săvârșește rânduiala de sfințire și stropirea cu agheasmă, urmând un Te-deum de sănătate pentru îngrijitori. După rugaciuni se pregătește o agapă frățească.

Datorită acestor sfinte tradiții ortodoxe toate fântânele din satul Oxentea, raionul Dubăsari, și a multor sate din protopopiat situate pe malul Nistrului, si-au dobândit o imagine deosebită, si drept vorbind, în satul nostru nu avem nici o fântâna uitată sau parasită (fapt, cu regret, des întâlnit în ultimele decenii în țară).

Este de menționat sprijinul autorităților publice locale, astfel Primăria satului Oxentea petrece anual un concurs pentru identificarea celor mai frumos amenajate fântâni, prin inspectare clasificându-le pe locurile 1, 2, și 3, menționându-le cu diplome și pemii bănești.

Această sfântă tradiție creștin-ortodoxă reprezintă un viu și vrednic de urmat exemplu pentru toți credincioșii din Republicii Moldova, care deseori se plâng prin instanțe de problema apei potabile. Omul sfințește locul, spun bătrânii creștini…

Preot paroh al bisericii cu hramul «Sf. Ier. Nicolae» din s. Oxentea, raionul Dubăsari, protoiereu Nicolae Bologa

Comentariile la articol