Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
septembrie 2024
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Arhiva

PostHeaderIcon Un trandafir, o lumânare pentru Sfântul Ştefan cel Mare, s. Ustea, r. Dubăsari

DSCF3480

Ziua de 15 iulie în caledarul creştin ortodox este închinată pomenirii Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare. În mod deosebit această zi măreaţă o serbăm credincioşii din protopopiatul de Criuleni şi Dubăsari.

În dimineaţa acestei zile clopotele bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din s. Ustea, r. Dubăsari ne chemau la rugăciune. Sfânta Liturghie, iar mai apoi slujba acatistului în cinstea Sfântului au fost săvârşite de un sobor de preoţi din circumscripţie în frunte cu părintele protopop prot. mitrofor Teodor Pelin, care în predică a vorbit despre viaţa şi activitatea Binecredinciosului Voievod. Ulterior, în incinta Comisariatului de poliţie Dubăsari a fost săvârşită o slujbă de panihidă pentru ostaşii căzuţi în conflictul armat din 1992 în Transnistria.
În continuare, în incinta casei de cultură a evoluat cea de-a VI-a ediţie a festivalului ortodox „Un trandafir, o lumânare pentru Sfântul Ştefan cel Mare”. Pe fonul buciumelor părintele protopop a dat citire Tomosului de canonizare, după care în scenă a apărut persoana lui Ştefan cel Mare, jucată de dl Nicolae Darie, actor al teatrului „Mihai Eminescu”, artist emerit al Republicii Moldova, care a recitat renumitul monolog al lui Ştefan-Vodă din „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea ş.a. Ansamblul „Ştefan-vodă” din s. Căpriana, r. Străşeni a a reaprins în fiecare din noi simţul moldoveanului de altă dată. În scenă au evoluat peste 15 colective etno-folclorice şi coruri bisericeşti din raioanele Criuleni şi Dubăsari. Împreună cu ceilalţi oaspeţi ai s. Ustea ne-am lăsat cu toţii copleşiţi de adevăratul spirit moldovenesc botezat de Biserică şi miruit de folclor.
Deşi s-a cântat fără încetare mai bine de patru ore, nu era nici umbră de oboseală pe feţele spectatorilor.
Un cuvânt de mulţumire pentru toţi participanţii şi organizatorii acestui festival a adresat dl Grigore Policinschi, preşedintele r. Dubăsari, care a accentuat importanţa cinstirii Sfântului Ştefan cel Mare şi a împărtăşit cu sala impresiile din pelerinajul la Putna şi locurile sfinte din România, organizat recent de Consiliul Raional Dubăsari. Dl Valeriu Ciobanu, combatant al conflictului transnistrean, a venit cu multe cadouri de la Putna pentru participanţi şi biblioteca sătească. Cu un cuvânt de felicitare şi urări de bine către colectivele artistice şi sătenii din Ustea a venit prot. mitrofor Nicolae Ciobanu, preşedintele Departamentului mitropolitan Relaţii Culturale, care a vorbit despre viaţa bineplăcută şi plină de jertfire a Sfântului Ştefan cel Mare. Dna Elena Frumosu, şef al Direcţiei Cultură şi Turism, r. Criuleni a oferit participanţilor cadouri şi diplome de participare, mulţumind tuturor pentru eforturile depuse şi buna desfăşurare a festivalului. Cu binecuvântarea părintelui Melhisedec (Velnic), stareţ al mănăstirii Putna, tuturor participanţilor şi spectatorilor li s-a oferit cadouri: icoane mici şi mari cu chipul Sfântului Ştefan cel Mare, literatură despre viaţa Sfântului ş.a.
În semn de recunoştinţă pentru munca depusă spre binele Bisericii Ortodoxe din Moldova şi mai ales pentru osteneala întru susţinerea festivalelor ortodoxe Înalt Prea Sfinţia Sa Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove a decorat cu medalia „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” pe dl Nicoale Darie şi dna Elena Frumosu.
La încheere, toată sala, în picioare cu lumânări aprinse în mână, am cântat „Când a fost să moară Ştefan…”. Pe ici şi pe colo se vedeau sclipiri de lacrimi…
Sfinte Voievoade Ştefane, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Comentariile la articol