Viața are culoare doar împreună!
De Ziua Internațională a Familiei, la 15 mai 2015, scuarul din preajma Centrului de Resurse pentru Tineri “UNIT” din orașul Criuleni a fost inundat de copii, tineri, pedagogi, educatori, familii care împreună au adăugat vieţii culoare, farmec, speranţe…
Are sau nu viața culoare??! E bine împreună sau mai bine e separate, sau singur??!
Răspuns la aceste întrebări și-au propus să găseacă participanții în cadrul activității de sensibilizare cu privire la incluziunea școlară și socială a persoanelor cu dizabilități cu genericul “Împreună viața are culoare!”, organizată de Asociația Obștească “Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”.
Fiecare participant, indiferent de vârstă, gen, naţionalitate, statut, stare de sănătate, nevoi speciale, au lucrat în echipe și au demonstart fiecare rolul său, fiind provocați să creeze și să prezinte mesaje ce promovează incluziunea tuturor persoanelor si respectarea drepturilor fundamentale.
La activități au participat copii majoritari, copii cu cerințe educaționale speciale sau cu dizabilități fizice și mentale și au demonstrat că împreună pot fi realizate lucruri frumoase, deosebite, minunate. Mulți dintre ei au venit cu familiile, pentru că activitatea a coincis cu marcarea Zilei Internaționale a Familiei. În timpul jocurilor fiecare a venit cu contribuția sa, a participat la luarea deciziei care trebuia să corespundă cu sarcina dată în atelierele de lucru. Copiii au definit singuri și au notat lucrurile care îi fac fericiți, cei apropiați au înțeles cât de important este susținerea lor oferită copiilor, comunicarea cu ei, prietenia, dragostea mamei, grija fraților și familiei, sărbătorile în casă cu cei apropiați și multe alte lucruri mici, dar importante.
Deschiderea evenimentului, a fost realizat de Victoria Secu, directorul executiv al AO “FCPS”, care a îndemnat implicarea activă a tuturor participanților în cadrul activității “Împreună viața are culoare!”alături de cei dragi, prin zâmbet, voie bună, sprijin și acceptare. A salutat invitații din Criuleni, Onițcani, Izbiște, Slobozia-Dușca, Hîrtopul Mic, Coșnița, Pohrebea, copiii de la Centrul de zi “Speranța”, membrii grupului de auto-reprezentanți, împreună cu persoanele lor de sprijin și familiile, în total cca 200 de participanți.
Cuvânt de salut a luat și preotul Ioan Țuțuianu, cleric în biserica din Criuleni, care a menționat că familia stă la baza dezvoltării societății și că familia, din care fac parte un bărbat, o femeie și copiii lor, este un dar de la Dumnezeu. ”Trebuie să ne iubim, să ne apreciem așa cum suntem, pentru că Dumnezeu este iubire”, a mai spus părintele Ioan, după care le-a urat participanților distracție plăcută.
Organizatorii Larisa Moscalenco și Ala Ianenco, coordonatori în cadrul A.O. „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”, au mulțumit tuturor participanților și le-au înmânat partenerilor Direcției Educație Criuleni, Centrului de Resurse pentru Tineri “UNIT”, Școlii de Arte, Studioului de dans “Victoria” și instituțiilor de învățămînt participante câte o diplomă pentru implicare și receptivitate. „Doar prin parteneriate durabile, e posibil de realizat lucruri frumoase și numai împreună putem da vieţii culoare!
Buna dispozitie a fost asigurată de dansatorii de la Studioul de dans “Victoria”, care în final împreună cu participanții au asigurat consolidarea mediului favorabil de acceptare a fiecărei persoane în societate prin “Hora moldovenească”.
Farmec atmosferei de sărbătoare, a adăugat buchetul de baloane colorate transmis în UNIVERS, care a semnificat pentru fiecare în parte realizarea unui vis, a unei dorinţe, speranţei de a fi acceptat şi iubit.
Activitatea a fost susținută financiar de către Reprezentanța SOIR în Moldova, în cadrul proiectului „Incluziunea şcolară şi socială a copiilor cu dizabilităţi”, implementat de către A.O. „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” în raioanele Criuleni și Dubăsari.
Svetlana Cernov, responsabil de comunicare, AO FCPS