Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Vizită arhierească în raionul Criuleni

În ziua prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Vladimir a efectuat o vizită arhipăstorească în raionul Criuleni. Aceasta a început cu oficierea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii la Biserica „Sf. Irh. Nicolae” din s. Işnovăţ. Aici Întâistătătorul a fost întâmpinat de credincioşii din localitate şi din împrejurimi, precum şi de un numeros sobor de preoţi care i-a coliturghisit.

În timpul serviciului divin, la raportul protopopului de Ciruleni şi Dubăsari, Prot. Mitr. Teodor Pelin, mai mulţi slujitori s-au învrednicit de înalte distincţii bisericeşti, după cum urmează: Prot. Vasile Enachi, parohul sfântului locaş, care a aniversat douăzeci de ani de preoţie, a fost decorat cu dreptul de a purta Paliţă şi Cruce cu Pietre Scumpe, Prot. Ioan Turuta a fost decorat cu dreptul de a purta Mitră, Prot. Grigore Rotari s-a învrednicit de dreptul de a purta Paliţă şi Cruce cu Pietre Scumpe, iar Prot Alexandru Parasii a fost decorat cu dreptul de a purta Paliţă.

Tot în această zi, diaconul Ioan Miron a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Teliţa, r. Anenii Noi, iar tânărul Andrei Micu a fost hirotonit în treapta de diacon.

De menţionat că la Sfânta Liturghie, alături de reprezentanţii administraţiei publice locale şi raionale a participat şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, domnul Marian Lupu.

După slujbă ÎPS Mitropolit Vladimir s-a adresat binecredincioasei adunări cu un cuvânt de felicitare dându-i drept exemplu de trăire duhovnicească pe marii luminători şi ierarhi Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigore Teologul şi Sf. Ioan Gură de Aur.

Apreciind prezenţa domnului Marian Lupu la Sfânta Liturghie, Mitropolitul a mai menţionat că în toate timpurile participarea conducerii ţării la serviciile divine a fost un bun exemplu pentru cetăţeni, deoarece astfel statul, prin conducătorii săi se identifică cu valorile şi învăţătura creştină.

Ierarhul a felicitat credincioşii din Işnovăţ cu frumosul eveniment din viaţa parohiei – finisarea lucrărilor de reparaţie a bisericii – care de peste două secole cheamă sufletele dreptmăritoare la rugăciune şi şi-a exprimat speranţa că acest sfânt locaş va fi încă mulţi ani un loc de regăsire spirituală şi de pace sufletească, dar şi un deosebit monument de artă creştină şi naţională.

Părintele paroh Vasile Enachi a mulţumit ierarhului pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu creştinii din Işnovăţ şi a promis că şi în continuare, cu ajutorul Domnului va rămâne fiu ascultător al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

***

Mai târziu Mitropolitul Vladimir a vizitat Biserica „Minunea Sf. Arh. Mihail” din or. Criuleni, unde a fost întâmpinat de către părintele paroh Vasile Pistrui şi numeroşi enoriaşi. Arhiereul a fost familiarizat cu activitatea parohiei şi problemele cu care se confruntă. Ierarhul a apreciat realizările din cadrul bisericii şi a venit cu câteva recomandări către clerul sfântului lăcaş. Mitropolitul a adresat şi cu un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia sărbătorii din această zi, vorbind despre viaţa bineplăcută a celor Trei Ierarhi şi a felicitat pe toţi cei care îşi sărbătoresc ziua onomastică, împărţind credincioşilor iconiţe.

***

Ulterior Întâistătătorul s-a deplasat la Consiliul Raional Criuleni, unde, înconjurat  de un sobor preoţesc a sfinţit sediul acestei instituţii. Cu acest prilej, Vlădica Vladimir a felicitat membrii consiliului cu ocazia frumosului eveniment, exprimându-şi speranţa munca angajaţilor din conducerea raionului va fi mai prolifică, spre binele locuitorilor raionului şi întru slava lui Dumnezeu.

Mitropolitul a amintit că orice lucru bun se face numai cu binecuvântarea Domnului şi a îndemnat pe cei prezenţi să cheme mereu ajutorul Atotţiitorului în activitatea lor de zi cu zi.

Domnul Vitalie Rotaru, preşedintele Raionului Criuleni, a mulţumit arhipăstorului şi tuturor slujitorilor Bisericii prezenţi la eveniment pentru sfinţirea sediului Consiliului Raional, astfel fiind binecuvântată şi munca care se depune aici. Domnul Preşedinte a mai menţionat că va acorda o atenţie sporită dezvoltării relaţiilor de colaborare dintre autorităţile publice raionale şi Biserică, pentru a contribui la bunăstarea şi liniştea socială.

La evenient au participat deputaţi ai Palramentului RM, membri ai cabinetului de miniştri, consilieri raionali şi locuitori ai oraşului Criuleni.

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți pe http://sitevechi.mitropolia.md/main/show_article/7320

Comentariile la articol