Istoria bisericii cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» din satul Răculeşti, r-l Criuleni
Satul Răculești dispunea deja de o biserică din lemn cel puțin din secolul al XVIII – lea, astfel prima mențiune datează cu anul 1796. Către anul 1812 documentele de arhivă ne informează: «Satul Răculești – biserica cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» – construită din lemn, se află în stare rea. Este îndestulată cu veșminte, icoane și cărți.». Necătând la aceasta, biserica va mai deservi credincioșii peste trei decenii, până la zidirea unei noi biserici din piatră.
Biserica din piatră a fost zidită în anul 1845 și ctitorită de săteni: «Biserica este zidită din piatră; clopotnița situată deasupra pronaosului este la fel din piatră și se află într-o legătură cu biserica. Are un prestol în cinstea Adormirei Maicii Domnului. Sărbătoarea hramului este pe 15 august.». Acoperișul la început a fost montat din șindrilă (drancă).
O reparație mai amplă, nesocotind cele curente (p. e. în anul 1867 biserica a fost tencuită și vopsită în interior și exterior), s-a efectuat în vara anului 1899. Acoperișul vechi a fost schimbat pe unul nou din tablă zincată, la fel au fost schimbate podeaua și ferestrele, biserica a fost tencuită și vopsită integral. Devizul de cheltuieli a constituit 1150 de ruble (o sumă destul de impunătoare în acele timpuri).
La începutul anilor 1960, la indicația autorităților comuniste, biserica a fost demolată până la temelie. Pe fundamentul vechi al bisericii în anul 1972 a fost construit un magazin alimentar, care cu timpul s-a dovedit a fi nerentabil, astfel în 1982 este închis și transformat ulterior într-un depozit. În anul 2000, la decizia autorităților publice locale, clădirea a fost amenajată ca un micuț lăcaș de rugăciune. Și dacă până atunci vechea cladire, aflată într-o stare deplorabilă, nu interesa pe nimeni, de ea imediat și-au adus aminte. Astfel, tovarășul Grigore Mustea, președintele Cooperativei de Consum Criuleni (ConsumCoop), a propus credincioșilor să-și răscumpere micuța biserică, achitând o sumă de 30 000 lei (o sumă enormă pentru un sat mic), iar părintele Ioan Pîrlog era adeseori amenințat cu judecata. Cu greu s-au adunat banii și clădirea, în sfârșit, a fost răscumpărată.
La decizia enoriașilor în anul 2003 vechea clădire a fost aproape integral demolată, iar pe fundamentul vechi al bisericii s-a zidit una nouă. Tot satul, de la mic la mare, au sărit în ajutor. Așa au fost construite noua biserică, casa parohială și săpată fântâna.
Biserica a fost sfințită pe data de 19 septembrie 2009 de către Înalt Prea Sfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove.
Preoții slujitori:
Până în anul 1843 a slujit părintele Vasile Purcel (presupunem că anume el a fost inițiatorul construcției unei noi biserici din piatră, deși a decedat până la demararea lucrărilor).
Din anul 1843 – părintele Grigore Clementie Baltaga. Născut în anul 1805, fiu de preot, nu a învățat la seminar. La 13 ianuarie 1831, conform cererii depuse, prin decretul Consistoriului Duhovnicesc din Chișinău a fost numit în funcția de dascăl pentru biserica «Adormirii Maicii Domnului» din s. Răculești, județul Orhei. La 30 iunie 1837 a fost hirotonit preot de către Prea Sfințitul Dmitrie, Arhiepiscop de Chișinău și Hotin, pentru biserica «Sf. M. Mc. Gheorghe» din s. Camencea, jud. Orhei. Pe 22 aprilie 1843 a fost transferat către biserica din s. Răculești, jud. Orhei. În anul 1860 a fost decorat cu Medalia de bronz pe panglica Sf. Apostol Andrei (în timpul păstoriei sale s-a construit biserica din piatră).
Din anul 1865 – părintele Iacob Ioan Caisîn. S-a născut în anul 1840, fiu de preot. După absolvirea cursului deplin al Seminarului Duhovnicesc din Chișinău, la 15 august 1865, a fost hirotonit preot de către Prea Sfințitul Antonie, Arhiepiscop de Chișinău și Hotin, pentru biserica din s. Salcia, jud. Soroca. La 17 decembrie aceluiaș an a fost transferat catre biserica din s. Răculești, jud. Orhei. La 4 noiembrie 1847, pentru activitate sârguincioasă, a fost decorat cu dreptul de a purta nabedrenic, iar în 1872 a fost menționat cu Diplomă Arhierească (fiul mai mare Ioan, născut la 15 mai 1866, după absolvirea Seminarului Duhovnicesc din Chișinău, a fost hirotonit preot pentru biserica din s. Coșernița, unde a slujit Domnului anii 1899 – 1917).
Din anul 1888 – părintele Grigore Teodor Gobjila. S-a născut la 10 ianuarie 1865 în s. Negureni, jud. Orhei, fiu de preot. A absolvit cursul deplin al Seminarului Duhovnicesc din Chișinău în anul 1886; la 20 septembrie 1886 a fost numit profesor la Școala Monahală din mănăstirea Hâncu. La 20 noiembrie 1887 a fost hirotonit diacon, la 21 noiembrie – preot pentru biserica «Sf. Ier. Nicolae» din s. Mana, jud. Orhei; la 22 decembrie 1888 a fost transferat în s. Răculești, jud. Orhei. În anul 1894 a fost decorat cu dreptul de a purta nabedrenic, în 1902 – cu camilavcă, în 1915 – cu cruce de aur de la Sf. Sinod. Anii 1930 părintele Grigore a rămas în parohie, astfel slujind aici Domnului peste jumătate de secol.
Din anul 2001 preot paroh a fost numit părintele Ioan Pîrlog, care a reușit împreună cu enoriașii să construiască o nouă biserică și casa parohială.
Istoria bisericii cu hramul «Minunea Sf. Arh. Mihail» din satul Bălășăști, raionul Criuleni.
Biserica din lemn cu hramul «Minunea Sf. Arhanghel Mihail» din satul Bălășăști a fost construită în anul 1803 cu stăruința enoriașilor: «Biserica este din lemn, la fel clopotnița, care este separată și situată pe 4 bârne de lemn, acoperită cu șindrilă. Îndestulată cu obiecte de cult». Această biserică a funcționat până la mijlocul anilor 1860, fiind închisă. Dar deja către sfârșitul anilor 1850 biserica nu avea paroh, ci doar un pălămar, pe dl Gheorghe Lup Madan.
Biserica din piatră a fost construită în anul 1900 de către enoriași și cu sprijinul boierului din s. Onițcani dlui Vasile Ioan Corețchi: « Сlădită din piatră, într-o legătură cu clopotnița, acoperită cu tablă zincată. Prestolul în numele Sf. Arhistratig Mihail. Sărbătoarea hramului este pe 6 septembrie».
După închiderea bisericii din lemn, satul Bălășești a fost alipit către parohia satului Răculești, până în anul 1940, necătând la faptul că din 1900 s-a construit biserica din piatră, care n-a dispus de cler. Acest fapt este menționat în toate documentele de arhivă: « Сler nu are. Anexată bisericii «Adormirea Maicii Domnului» din satul Răculești».
Prin anii 1960, la indicația autorităților comuniste, biserica a fost complect demolată. Ea se afla pe teritoriul cimitirului actual, astăzi alături de acel loc a fost construită o mică casă parohială.